Het verwonderpaspoort

Leerkrachten optimaal ondersteunen in het gebruik van het verwonderpaspoort

Het Verwonderpaspoort biedt een educatief aanbod op het gebied van natuur, wetenschap, technologie en duurzaamheid. Leerlingen kunnen na een activiteit, bij een van de elf aangesloten musea in Leiden, door middel van playful learning op het bijbehorende eiland in de online Verwonderwereld extra informatie krijgen over het onderwerp

Tijdens deze opdracht heb ik mij gericht op de leerkrachtenomgeving van het Verwonderpaspoort. De doelstelling op korte termijn was het ontwerpen van een gebruiksvriendelijke digitale toepassing voor de leerkracht, waarmee aan de belangrijkste behoeften van de leerkrachten wordt voldaan. Als het korte termijn doel wordt behaald zal dit bijdragen aan het lange termijn doel om het leerproces van de leerlingen te bevorderen, door inzicht te geven aan de leerkracht over het gebruik van het Verwonderpaspoort.

Na het doorlopen van verschillende fases in het ontwerpproces, waarbij verschillende CMD methodes zijn gebruikt, heb ik een high fidelity ontwikkeld waarbij aan belangrijkste behoeftes van de gebruiker wordt voldaan. Dit is de conclusie na het uitvoeren van verschillende usability tests.

Hieronder wordt een aantal onderdelen uit het ontwerpproces en het eindproduct (high-fidelity prototype) getoond.

User Journey Map leerkracht

De User Journey Map heeft inzicht gegeven wat gebruikers aanzet om gebruik te maken van het Verwonderpaspoort en wat de betekenisvolle momenten zijn. De User Journey Map van de leerkracht toont aan dat er weinig inzicht is in de voortgang van leerlingen op het Verwonderpaspoort.

HVP_CustomerJourneyMap.pdf

Personas

De personas vertegenwoordigen de gebruikers. De twee personas die hieronder worden weergegeven zijn gebaseerd op de twee typen leerkrachten die naar voren kwamen tijdens de interviews (idealists en rationalists).

HVPpersonas.pdf

Empathy map

De empathy maps zijn in combinatie met de personas opgesteld en is een toevoeging aan de personas. De empathy map zorgt voor een beter beeld van de gebruikersomgeving, gedrag, ambitie en zorgen. De empathy map is gebaseerd op de personas en het onderzoek “Why Teach” van LKMco en Pearson. In dit onderzoek worden vier typen docenten geïdentificeerd, idealist, moderate, rationalist en practitioner. De idealist kwam overeen met persona Lisanne van Emmelen en de rationalist met Liesbeth van de Wal. Ook hier is er gekozen om de empathy maps te tonen van de idealist en rationalist type docent, omdat dit uiteindelijk dekkend is voor alle vier de typen leerkrachten. De practitioners en moderate leerkrachten kwamen ook voor in de interviews, maar deze hebben met betrekking tot het Verwonderpaspoort een combinatie van de wensen van de idealist en rationalist.

Persuasive design ontwerp

Om leerkrachten over te halen het Verwonderpaspoort (en de bijbehorende leerkrachtenomgeving) te bezoeken of een activiteit te boeken is er een persuasive scherm ontworpen waarbij de leerkracht overgehaald wordt om een activiteit te boeken. Het scherm bevat meerdere ability en trigger factoren (tweede afbeelding).

Eindproduct

Het eindproduct is het resultaat van alle ondernomen activiteiten. Via de volgende link is het eindproduct te zien https://wpczud.axshare.com/#c=2.


System Usability Scale

Tijdens de usability test met het high-fidelity prototype is er een SUS (System Usability Scale) vragenlijst voorgelegd, waarmee de gebruiksvriendelijkheid van een website te meten is (Barnum, 2011). Hieronder is de uitslag van de SUS vragenlijst in de kleur oranje weergegeven (Bangor, Kortum, & Miller, 2009).

References

Barnum, C. M. (2011). Usability Testing Essentials. Burlington: Elsevier.

Bangor, A., Kortum, P., & Miller, J. (2009, mei). Determining What Individual SUS Scores Mean: Adding an Adjective Rating Scale. JUS Journal of Usability Studies, pp. 144-123.